“Fr0ntliners Lvah Kebimb4ngan,” RamaI Terima Pes@kit C0V1D-19 Lebih Ramai Musim Raya Ini.

Tatkala kebanyakan daripada kita bersiap sedia untuk kembali bekerja Isnin ini, majoriti frontliners pula rata-ratanya meluahkan rasa bimb4ng terhadap keputusan kerajaan meIonggarkan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa sejak 18 Mac lalu.

SaIah satu hantaran Facebook yang ditulis Dr Ahmad Samhan ini mendapat reaksi tertinggi dengan hampir 4,000 likes dan 2,500 perkongsian. Beliau merupakan saIah satu frontliner perubatan negara dari Jabatan Kecem4san & Travma, h0sp1tal Kuala Lumpur.

Kebanyakannya bersetuju dengan perkiraan dan ramalan beliau tentang bah4ya PKPB ini jika tidak mendapat kerjasama sepatutnya daripada rakyat Malaysia.

Nampak gaya ramai akan beraya di h0sp1tal.

Kita boleh lihat angka k3s baru sudah seminggu lebih berada di angka 2 digit. Ini adalah kesan daripada PKP fasa satu hingga tiga.

Bila lebih ramai duduk rumah berbanding bilangan keluar rumah,lengkungan semakin landai. Daripada kajian dibuat, purata bilangan kontak kvrang dari seorang dalam sehari.

Jadi jika 4 Mei ini PKPB dilaksanakan apakah jangkaan yang akan berlaku? Simulasi yang dibuat oleh Team Prediction c0v1d-19 UTM menjangkakan 3 kemungkinan:

Purata bilangan kontak 1 hingga 3 orang sehari.

w4b4k akan semakin turun tetapi javh lebih lambat dari jangkaan. Mungkin lebih 3 bulan.

Purata bilangan kontak lebih 5 orang
w4b4k akan berterusan dan bilangan kes aktif akan meningkat kepada 1700+- sehari. Svkar untuk turun untuk beberapa bulan tetapi masih terkawal.

Purata bilangan kontak lebih 7 orang
Kes aktif akan naik mendadak dan kita akan menghadapi satu lagi gel0mbang besar!

Jadi bila semua sektor dibuka serentak, berapa jangkaan purata kontak bagi setiap hari? Sudah bersediakah rakyat Malaysia untuk kawal berjumpa orang tak lebih 3 orang sehari? Satu ofis mesti lebih 3 orang kan?

Bila kesan akan dapat dilihat? Dalam 2 hingga 3 minggu. Maksudnya masa raya!

Mereka yang terdedah akan mula dapat gejala 14 hari dari tarikh 4 Mei.

Kalau kena kuarantin di rumah masih boleh diterima. Kalau kena isolasi di h0sp1tal? Jawabnya berayalah di h0sp1tal. Tiada pelawat dibenarkan masuk. Beraya seorang diri. sed1h!

Kita sudah berusaha selama 6 minggu, kenapa nak hentikan secara mendadak? Benar PKP perlu ditamatkan tapi perlu dihentikan secara berperingkat bukan mendadak.

Nak landing kapal terbang pun perlahan-lahan. Kalau tak, semua penumpang akan rasa geg4rannya. Betul tak?

Mulakan dengan sektor ekonomi secara berperingkat. Buat persiapan. Majikan perlu buat persiapan, pekerja perlu buat persiapan. KKM lebih lagi perlu buat persiapan.

Kempen habis-habisan norma baru yang sebenar supaya semua faham dan dapat praktikkan.

Tanggungjawab kerajaan memastikan rakyat faham dan bersedia. Rakyat kena patuh SOP yang ditetapkan.

Ingat, rakyat memainkan peranan besar demi memastikan keberlangsungan w4b4k ini. Rakyat adalah hero negara!

Dr Ahmad Samhan (2/5/2020)

Luahan ini turut disokong oleh rakan Dr Ahmad Samhan iaitu Cikgu Mohd Fadli Salleh (klik). Tersentvh rasanya hati saat beliau menyatakan disiplin kita mula hiIang sedikit demi sedikit walhal hakikatnya kita masih belum menang (men3ntang c0v1d-19).

Seminggu ini orang ramai mula keIuar ramai-ramai. Mula tak pakai mask. Mula tak bawa sanitizer. Mula abaikan langkah keselamatan. Padahal PKPB belum pun bermula.

Trend memulih yang ditunjukkan oleh statistik sebelum ini hasil disiplin kita semua dalam PKP Fasa 1, 2 dan 3. Jelas minggu lepas penurunan drastik k3s positif sebab kita berdisiplin.

Kini disiplin mula hiIang sedikit demi sedikit. Maka tidak mustahil apa yang Dr Ahmad Samhan tulis, “Kemungkinan raya tahun ni ramai akan beraya di hospital.”

Di kuarantin di hspital ni, tiada siapa dapat ziarah bawa epal, bawa buah lai.

Yang ada cuma barisan staff KKM ke sana ke mari dengan peralatan PPE seluruh tubuh mereka bagai angkasawan.

HiIang 100% kebebasan yang ada. HiIang nak lihat hilai tawa anak-anak kita.

Yang ada sekeliling kita cuma mereka yang sama-sama sakit. Mungkin ada yang nazak, mungkin orang sebelah katil kita diusung keluar sebagai may4t.

Come on Malaysian. Tak kira lah PKP Fasa 4 atau PKPB, kita masih perlu kekal berdisiplin.

Jangan bergerak jika tak perlu. Jangan bawa anak bini keluarga tanpa alasan kukuh dan kecem4san. Jaga jarak. Pakai mask. Sentiasa basuh tangan.

Kita belum menang.

Sudah lebih 6 minggu kita semua bertahan. Jangan kerana kecu4ian, jangan kerana kedegiIan, jangan kerana kita celebrate terlalu awal tahun ini kita beraya di hspital.

Tolong teruskan amalan kebersihan dan amalkan langkah pencegahan.

Semoga kita semua dilindungi Tuhan dan dijauhkan dari w4bak bah4ya ini. Dan tolonglah ingat, kita belum menang.

#KitaBelumMenang

#StayAtHome

#MFS

Kredit: Dr Ahmad Samhan & Mohd Fadli Salleh

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : Nona via soya lemon

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Fr0ntliners Lvah Kebimb4ngan,” RamaI Terima Pes@kit C0V1D-19 Lebih Ramai Musim Raya Ini."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*