“Kluster Kilang Bukan Kerana PKPB” Pvncanya Telah Di Ded4hkan..

k3s baru C0vid-19 pada minggu lalu bukan berpunca daripada perniagaan yang tidak patuh terhadap prosedur operasi standard (SOP) di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB), menurut Menteri Kanan (Kluster k3selamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Sebaliknya Ismail berkata j4ngkitan baru tersebut dik3san ekoran kepatuhan majikan terhadap SOP, dengan menjadikan kluster baru di tapak pembinaan di Setia Alam, Selangor sebagai contoh.

“(Kluster) tapak pembinaan di Setia Alam bukan kerana mereka tidak patuh SOP.

“Mereka sebenarnya patuh, mereka bawa pekerja untuk buat ujian swab dan (oleh itu) sedar ada k3s positif (di kalangan pekerja).

“(J4ngkit4n) tidak berlaku ketika kerja, tetapi (ia dik3san) kerana mereka buat ujian,” katanya ketika sidang media harian berkenaan situasi C0vid-19 hari ini.

Kluster tapak pembinaan itu mula dilaporkan pada 9 Mei lalu dengan 12 pekerja asing dik3san positif C0vid-19.

Perkara sama berkenaan kluster pekerja kilang di Pedas, Negeri Sembilan, kata Ismail lagi.

Ismail berkata, beliau difahamkan wabak C0vid-19 menular di sana selepas seorang kerani syarikat pergi ke kilang tersebut dan menyebabkan orang lain dij4ngkiti.

“Jangkitan bukan daripada kilang, tetapi dibawa dari luar,” katanya.

Perkara sama juga berlaku kepada kakitangan k3sihatan di hospital yang dijangkiti wabak tersebut sebelum ini, katanya lagi.

Menurut Ismail, kakitangan itu tidak dij4angkiti akib4t mer4wat pesakit C0vid-19 di hospital, tetapi mendapat j4ngkitan dari luar.

Misalnya, seorang pegawai perubatan dij4ngkiti wab4k setelah menghadiri majlis perkahwinan, yang kemudiannya menyebabkan orang lain di hospital turut dijangkiti, katanya.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan tapak pembinaan di Setia Alam dan kilang di Pedas, serta kluster lain yang dik3san minggu lalu, telah diarahkan menghentikan operasi.

Ia termasuklah satu lagi tapak pembinaan di Jalan Ampang, Kuala Lumpur serta kompleks beli-belah di Cheras, katanya lagi.

“Kita akan tutup berdasarkan lokaliti. sebelum ini kita mungkin akan tutup seluruh Setia Alam, tetapi kini kita (hanya) tutup kawasan yang ada jangkitan,” katanya lagi.

TIADA pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di tapak pembinaan di Setia Alam, Selangor, ekoran jumlah k3s positif C0vid-19 direkodkan masih dalam keadaan terkawal.

kluster Setia Alam yang dik3san pada 6 Mei lalu membabitkan 12 pekerja tapak pembinaan warga Bangladesh selepas menerima notifikasi daripada sebuah hospital swasta.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

sumber : malaysia kini /hmetro

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Kluster Kilang Bukan Kerana PKPB” Pvncanya Telah Di Ded4hkan.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*