“Diterima Bekerja,” Pul0han Geland4ngan KL Berhijrah Ke Sitiawan Mulai Hid0p Baru

Sejak semalam, foto-foto para gelandangan yang di ibu kota menaiki bas menuju ke destinasi tempat kerja baharu menghiasi media sosial.

Berhijrah demi masa depan

Hal tersebut berikutan mereka telah diterima bekerja di syarikat di daerah Sitiawan Perak. Kumpulan pertama gelandangan membabitkan 43 individu dilihat menaiki 2 bas dan sedang mengangkut barangan peribadi untuk berhijrah ke negeri tersebut.

Ramai yang dah diterima bekerja

Menerusi Berita Harian, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa memberitahu bahawa ada beberapa puluh individu lagi akan diterima bekerja di syarikat Top Glove yang bertempat di Kuala Lumpur.

Manakala 200 orang akan mengikuti kursus selama sebulan untuk meningkatkan potensi mereka dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sebelum diambil bekerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Permintaan yang baik dari syarikat

Menurutnya lagi, dia berharap agar 500 gelandangan yang menghadiri temuduga akan mendapat pekerjaan yang ditawarkan. Hal ini kerana syarikat di Sitiawan tersebut meminta 200 orang pekerja namun pihak mereka hanya mampu menghantar 43 orang dahulu.

Selain itu, Annuar turut memaklumkan bahawa andai ada permintaan dari pasar borong, mereka turut akan usahakan agar para gelandangan tetap mendapat pekerjaan.

Sedia bekerjasama bantu gelandangan luar ibu kota

Dalam pada itu, beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada beberapa buah syarikat yang menyahut seruan dengan memberikan peluang pekerjaan kepada gelandangan.

Tan Sri Annuar Musa juga menjelaskan pihaknya bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak berkuasa tempatan lain untuk membantu gelandangan luar dari ibu kota untuk mendapat pekerjaan juga.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : Tan Sri Annuar MusaMuhaamad Hafis Nawawi (Berita Harian)

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Diterima Bekerja,” Pul0han Geland4ngan KL Berhijrah Ke Sitiawan Mulai Hid0p Baru"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*