“Siti Kasim Sedlh Rakan Mavt Dil4nggar Pemandu Mabvk.” Tapi Ribuan Em0ji ‘Ketawa’ Jadi Pers0alan

Siti Kasim yang juga aktivis sosi4l telah meluahkan rasa sedlh di atas kem4tian seorang rakannya yang terlibat kem4langan aklbat dil4nggar pemandu mabvk dalam satu hantaran di Facebook.

Sedlh dengan kejadian menlmpa Allahyrham Khairul Anuar, peguam itu mengenang kembali detik pertemuan beliau bersama temannya lebih sedekad lalu.

” Pertama kali bertemu dia kira-kira 11 tahun lalu pada malam larian untuk Orang Asli.

” Saya tak berlari. Saya di situ untuk memberi sokongan m0ral kepada pelarl yang terlibat mengumpul dana untuk Orang Asli.

” Saya harus mengakui bahawa saya kagum padanya lagipun dia ada rupa yang baik dan percaya dengan apa yang saya lakukan.

” Seorang lelaki yang kuat dengan sifat belas kasihan kepada yang memerlukan.

” Saya harap dia dikelilingi lebih banyak kasih sayang sewaktu hyatnya. Saya juga harap sifat kasih sayang itu juga telah ditunjukkan oleh saya kepadanya.

” Kamu akan sentiasa dalam ingatan dan kerinduan selamanya, Khairul Anuar,” luah Siti dalam hantaran di Facebook semalam.

Khairul Anuar dilap0r m4ut manakala rakannya p4rah selepas motosikal dinaiki mereka dirempvh pemandu mabvk di Kilometer 34.2 Lebuhraya Persekutuan menghala ke ibu negara dekat sini, jam 6 pagi semalam.

Khairul, 42, yang juga pemb0nceng motosikal menlnggI dnia di tempat kejadian dan rakannya dirwat di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Kedua-dua mngsa merupakan pekerja syarikat kurier yang dalam perjalanan pulang dari tempat kerja.

Terima beribu em0ji ‘ketawa’..

Sementara itu menerusi pemerhatian di ruangan k0men Facebook Siti Kasim, segelintir pihak dilihat mempersoalkan kewajaran lebih 5,200 tanda ‘ketawa’ yang diberikan warga maya ke atas hantaran tersebut.

” Sangat tidak faham bagaimana sesetengah orang boleh meletakkan emoji ketawa. Apabila ia (kem4tian) berlaku kepada kamu atau keluarga kamu nanti mungkin kamu akan faham bagaimana perasaan orang lain,” tulis Vetri.

” Ini tidak betul. Mengapa orang bertindak seperti ini? Apa yang telah terjadi pada masyarakat kita sekarang. Malu pada mereka ini kerana telah hilang semua rasa kesopanan dan diselubungi oleh kebenclan. Tidak ada agama yang akan membenarkan tingkah laku tersebut,” tulis Kawaljeet pula.

Namun, ramai juga yang mengucapkan takzlah dan simpatl, sambil menyifatkan Khairul Anuar seorang yang meminati muzik rock dan gemar membuat amal kebajikan.

Siti Kasim minta l4rang sekolah tahfiz juga kerana..

Perdebatan h4ngat di ruangan komen hantaran Siti itu dipercayai susulan kenyataan aktlvis tersebut beberapa hari lalu yang memb4ntah cadangan PAS agar lesen jualan ar4k digantvng sehingga langkah diambil bagi membanteras gej4la pemandu mabvk.

Menganggap cadangan itu tidak munasabah dan bersifat berat sebelah, Siti berkata masalah berpvnca aklbat sikap cvai pemandu.

” Alk0h0l bukanlah masalahnya. Peminum yang tidak bertanggungjawab adalah masalahnya. Sama seperti sekolah tahfiz tidak menjadi masalah. Pengurusan yang menguruskan sekolah adalah masalahnya.

” Anda mahu mel4rang alk0h0l hanya kerana ia sesuai dengan anda? Maka l4rang sekolah tahfiz juga kerana banyak mer0sakkan anak-anak kita yang tidak bersalah,” tulis Siti pada hantaran empat hari lalu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber: malaysiaunited

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Siti Kasim Sedlh Rakan Mavt Dil4nggar Pemandu Mabvk.” Tapi Ribuan Em0ji ‘Ketawa’ Jadi Pers0alan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*