“Tak Menang Tangan Lepas Viral Di Twitter” Demi PS4, Gig!h Bvdak 10 Tahun Jval Jus Mangga, Siap Ada Peminat..

SEAWAL usia 10 tahun, kanak-kanak lelaki ini sanggup berniaga jus mangga demi mendapatkan permainan idamannya, Sony PlayStation 4 (PS4).

Kisah mengenai kegigihan Danish Izzuddin dikongsi di Twitter oleh kakaknya, Sally Nur Dinie, 17, sehingga ia mencuri perhatian ramai.

Berceritadia yang mesra disapa Sally mendedahkan adiknya baru sahaja memulakan perniagaan sejak beberapa hari lalu.

“Sebenarnya dari tahun lepas adik nak PS4, tapi mak kata kena dapat nombor satu dalam peperiksaan, tapi tak dapat.

“Jadi mak saya pula berniaga jeruk mangga. Ayah bagi cadangan supaya adik jual jus mangga. Adik memang gembira, dia kata lagi cepat sikit dia dapat PS4,” ujarnya.

Menurut Sally lagi, dia juga bersyukur apabila perniagaan adiknya itu menerima maklum balas positif setelah ia menjadi tular di Twitter.

Sally bersama adiknya, Danish.

Menetap di Puchong, dia mengakui ada individu dari luar Selangor turut berminat membeli jus buah yang diusahakan adiknya itu.

“Permintaan bertambah selepas saya post di Twitter. Ada yang dari luar Selangor pun nak beli. Sekarang kami jual secara COD (cash on delivery) sahaja.

“Yang luar Selangor tu, dia siap bank in duit dan minta jus tu disedekahkan kepada orang lain. Alhamdulillah, lebih 100 botol sehari.

Selain jus, keluarga mereka turut berniaga jeruk mangga.

“Saya terharu sebab ramai orang Malaysia baik nak sokong walaupun sekarang musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), susah dapat duit…

“Mereka nak sokong perniagaan adik saya, nak bantu. Saya doakan mereka sentiasa sihat dan selamat, terima kasih sangat,” ujar Sally lagi.

“Adik saya ni seorang yang pemalu, tapi dia suka buat lawak. Dia sendiri terlibat dalam proses penghasilan jus tu dan akan ikut setiap kali dihantar kepada pelanggan.”

SALLY NUR DINIE

KAKAK

Kata gadis itu, dunia perniagaan bukanlah sesuatu yang asing kerana ibu bapanya turut berkecimpung dalam bidang sama.

Selain ibunya yang berniaga jeruk mangga, bapanya memiliki sebuah kafe dan turut mengusahakan dewan untuk acara keraian serta taman haiwan (animal garden) di Taman Pameran Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang.

“Adik saya ni seorang yang pemalu, tapi dia suka buat lawak. Dia sendiri terlibat dalam proses penghasilan jus tu dan akan ikut setiap kali dihantar kepada pelanggan.

Selain kafe, bapanya turut mengusahakan dewan acara di Maeps.

“Dia pun selalu tolong ayah di kafe. Kami juga selalu tolong mak buat jeruk. Ayah pun dah lima ke enam tahun buka kafe,” ujarnya lagi.

Sehingga kini, posting Sally mengenai perniagaan adiknya itu menerima lebih 6,000 ulang kicau (Retweet) di Twitter.

Malah, ramai yang memuji kanak-kanak itu kerana sanggup berusaha sendiri demi mendapatkan apa yang diingininya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : mStar

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Tak Menang Tangan Lepas Viral Di Twitter” Demi PS4, Gig!h Bvdak 10 Tahun Jval Jus Mangga, Siap Ada Peminat.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*