“Pelajar Akan Kembali Ke Sek0lah,” Garis Pandvan Pembvkaan Diedar Mulai Es0k

Satu demi satu khabar gembira berkenaan perkembangan negara berhubung penularan Covid-19.  Selepas banyak sektor ekonomi dibuka semula, nampaknya sekolah-sekolah juga akan dibuka kembali tidak lama lagi.

Garis panduan diedar mulai esok

Dalam laporan yang dibuat Bernama, garis panduan akan mulai diedar pada 4 Jun 2020 (Khamis) bagi membolehkan pihak sekolah dan guru-guru membuat persediaan sewajarnya.

Hal ini disampaikan sendiri  Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin apabila melakukan lawatan kerja bagi persediaan pembukaan semula sekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Engku Husain, Semenyih.

“Kita keluarkan garis panduan ini bagi melihat apakah kaedah yang perlu dilakukan dalam konteks pembukaan sekolah dan persiapan sewajarnya harus dilakukan oleh pihak sekolah bagi memastikan bila sahaja kita umumkan pembukaan maka setiap sekolah telah bersedia.”

Akan diumum 2 minggu sebelum pembukaan sekolah

Tambahnya lagi, pembukaan sesi persekolahan akan dimaklumkan nanti apabila sudah tiba waktunya dan pastinya maklumat tersebut akan diberitahu 2 minggu sebelum tarikh sekolah dibuka.

“Apabila KKM dan MKN merasakan sudah sampai masanya sekolah dibuka maka kita akan umumkan dua minggu sebelum ia dibuka… kami belum menetapkan sebarang tarikh untuk pembukaan sekolah.”

Melibatkan kelas peperiksaan

Selain itu, Dr Mohd Radzi turut memberitahu bahawa pembukaan sekolah kelak hanya melibatkan pelajar Tingkatan 5 dan 6 sahaja dengan hampir 3,000 sekolah menengah di seluruh negara yang akan dibuka.

KKM zahir penghargaan buat pihak sekolah

Disamping itu, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah iaitu Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia yang turut sama mengiringi lawatan menteri Pendidikan turut telah menzahirkan penghargaan buat tenaga pengajar  dan pengurusan sekolah yang begitu serius dalam memastikan pematuhan kepada garis panduan yang disediakan.

Ucapan tersebut dimuat naik di laman Facebook miliknya dengan memuat naik gambar-gambar semasa lawatang ke sekolah yang berlangsung semalam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : BernamaDr Noor Hisham Abdullah

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Pelajar Akan Kembali Ke Sek0lah,” Garis Pandvan Pembvkaan Diedar Mulai Es0k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*