Tun M, Dan 6 Yg Laiin S4man Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad dan enam yang lain mengemukakan s4man terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) berhubung pemberhentian keahlian dan jawatan mereka dalam Partl Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Lima yang lain ialah bkas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang jawatan terakhirnya dalam partl selaku Timbalan Preslden; bkas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda); bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik (ahli); bkas Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah (ahli) dan bekas Timbalan Menteri Luar, Datuk Marzuki Yahya (Setiausaha Agung).

Mereka yang turut menamakan BERSATU sendiri selaku plaintif, mengemukakan s4man berkenaan terhadap Muhyiddin yang kini Presiden dan Pemangku Pengerusi BERSATU; Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainudin; Setiausaha Kerja, Kapten (B) Muhammad Suhaimi Yahya dan Ketua Pengarah ROS, Masyati Abang Ibrahim sebagai defendan.

Writ s4man dan pernyataan tuntutan mereka dif4ilkan pada tengah hari tadi di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Dalam s4man itu, plaintif memohon perisytiharan, antaranya mereka adalah ahli BERSATU yang sah, masih lagi memegang jawatan dalam partl (bagi pemegang jawatan) dan layak untuk bertandlng pada pemilihan partl.

Mereka memohon perisytiharan bahawa semua surat pemberhentian yang ditandatangani Muhammad Suhaimi bertarikh 28 Mei lalu dan pengesahan melalui mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) partl bertarikh 4 Jun lalu adalah tidak sah dan terbatal.

Plaintif juga memohon perisytiharan bahawa keahlian Muhyiddin, Hamzah dan Muhammad Suhaimi di dalam BERSATU adalah terlucvt, berkuat kuasa pada 28 Februari 2020 dan/atau 29 Februari 2020, menurut Fasal 10.2.3 perlembagaan partl.

Yang turut dipohon, perisytiharan bahawa Sksyen 18C Akt4 Pertubuhan 1966 adalah tidak terpakai untuk mengh4lang pelvpusan pertlkaian berkenaan oleh mhkamah.

Perisytiharan lain ialah Fasal 10.2.6 Perlembagaan BERSATU tidak terpakai di atas hal melucvtkan/ memberhentikan keahlian semua plaintif.

Mereka juga memohon perintah injunksi dikeluarkan kepada ROS untuk membuat pendaftaran atau pembetulan ke atas semua dokumen BERSATU seperti diperintahkan mhkamah secara serta merta, ganti rugl am dan relif lain difikirkan wajar oleh mhkamah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber: bh

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Tun M, Dan 6 Yg Laiin S4man Muhyiddin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*