Auckland, New Zealand Kembali ‘L0ckd0wn’ ; 1 Kes Baru C0v1d-19 Dikes4n

New Zealand antara negara yang kurang mencatatkan bilangan kes pos1tif C0v1d-19 dan boleh dikatakan sudah hampir bebas dari wab4k itu. Malah, negara itu sebelum ini telah menyambut Hari Kebangsaan yang turut disertai dengan Perdana Menteri iaitu Jacinda Ardern selepas mencatatkan bilangan sifat C0v1d-19.

Terbaru, menerusi lap0ran Astro Awani, bandar Auckland, New Zealand sekali lagi diper1ntahkan per1ntah berkvrung selama tujuh hari selepas terdapat kes pos1tif di bandar itu.

Menurut lap0ran stat1stik, New Zealand telah mencatatkan 22 k3s posit1f Cov1d-19 yang dil4p0rkan bermvl4 tarikh 21 Februari hingga 26 Februari lalu. Susulan itu, Perdana Menteri Jacinda Ardern telah mengumvmkan perint4h berkvrung pada Sabtu lalu yang bak4l memberi kes4n ekon0mi terhadap kira-kira 2 juta r4kyat di sana.

Jacinda Ardern melap0rkan keputusan untuk perint4h berkvrung adalah diseb4bkan satu k3s baharu dik3san yang didap4ti telah dij4ngkiti sel4ma sem1nggu namun tid4k menjalani kuar4ntin.

“Kemungkinan akan ada beberapa kes baharu berkaitan kes ini. Walaupun kami sudah berusaha sebaik mungkin, penul4ran tempatan tetap berlaku”

Penduduk Auckland hanya dibenarkan keluar rumah jika perlu dan tempat awam tidak dibenarkan berop3rasi. New Zealand memiliki jumlah penduduk seramai 5 juta telah mencatatkan lebih 2,000 kes posit1f C0VID-19 sejak awal penul4ran wab4k itu dengan 26 kes kem4tian dicatat.

Sumber : Oh Bulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Auckland, New Zealand Kembali ‘L0ckd0wn’ ; 1 Kes Baru C0v1d-19 Dikes4n"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*