“Dalam Kegembiraan Kel0nggaran PKP” Sebenarnya K,es P0sitif Penul4ran Tempatan Meningkat Dua Hari Berturut-tu

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 69 kes baharu, 57 kes membabitkan penul4ran tempatan berbanding kes import sebanyak 12 kes.

Kes positif koronav1irus (Cov1id-19) membabitkan penul4ran tempatan menunjukkan peningkatan dua hari berturut-turut.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 69 kes baharu, 57 kes membabitkan penul4ran tempatan berbanding kes import sebanyak 12.

“Ini menjadikan jumlah kumulatif positif Cov1id-19 sebanyak 6,071 kes,” katanya pada sidang akhbar perkembangan terkini Cov1id-19 di kementeriannya di sini hari ini.

Menurutnya, seramai 1,758 pes4kit Covi1d-19 masih diraw4t di hospital.

“Sehingga kini, seramai 37 kes sedang diraw4t di Unit R4watan Rapi (ICU) dan 14 memerlukan bantuan pernafasan,” katanya.

Beliau berkata, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat (CPRC) Kebangsaan merekodkan satu kem4tian membabitkan lelaki berumur 66 tahun yang juga mempunyai peny4kit bar4h dar4h.

Katanya, pes4kit berkenaan merupakan kes positif ke-5,441 dan mempunyai sejarah kontak rapat dengan kes positif 4,818.

“Dia diraw4t di hospital Kuala Lumpur pada 14 April lalu dan disahkan meningg4l dunia 4 petang semalam,” katanya.

Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merekodkan 58 kes baharu yang mana 25 kes terdiri daripada kes import dan 32 penularan tempatan.

Berdasarkan data terbaharu KKM, dua lokaliti yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) mempunyai kes jangk1itan baharu iaitu Selayang Baru (17 kes) manakala satu lagi lokaliti terdiri dari Pusat Bandar Utara Kuala Lumpur, Pasar Borong Selayang dan Pasar Borong Kuala Lumpur mencatatkan sebanyak tiga kes.

Bagi kluster perhimpunan Sri Petaling, KKM mencatatkan pertambahan empat kes baharu menjadikan jumlah keseluruhan positif Covi1d-19 sebanyak 2,179 kes.

KUALA LUMPUR, 1 Mei — Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang akan dilaksanakan kerajaan bermula Isnin ini dengan memberikan beberapa kelonggaran, bukan ‘tiket’ untuk orang ramai boleh begerak bebas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata orang ramai diminta untuk bersabar dan sentiasa membuat pertimbangan yang sebaiknya semasa ingin keluar dari rumah kerana penularan wabak COV1ID-19 masih berlaku dan berterusan.

Beliau turut menasihatkan supaya hanya mereka yang benar-benar perlu keluar sama ada untuk bekerja di sektor yang telah dibenarkan, membeli barang keperluan, mendapatkan rawatan kesihatan selain mempunyai kaitan dengan kebenaran kerajaan boleh bergerak untuk menjalankan aktiviti harian mereka.

“Keputusan yang dibuat kerajaan ini bukanlah satu jaminan bahawa peny4kit ini sudah berjaya diatasi, namun kerajaan memberikan kelonggaran adalah disebabkan atas kepentingan ekonomi jadi orang ramai perlu bersabar dan tidak tergopoh-gapah,” katanya kepada Bernama hari ini.

Abdul Hamid berkata orang ramai disaran tidak mengambil kesempatan menggunakan peluang ini untuk keluar beramai-ramai tanpa tujuan, semata-mata untuk berada di luar rumah.

Beliau berkata kerajaan sebenarnya akan melonggarkan lagi syarat yang ada dalam PKP pada masa akan datang supaya orang ramai boleh keluar untuk melakukan aktiviti riadah.

“Itu memang sudah ada dalam perancangan kerajaan tetapi masih belum diputuskan bila masa yang sesuai, namun harus dipastikan keadaan benar-benar selamat dan jarakan sosial sentiasa diamalkan.

“Justeru saya sekali lagi menegaskan, jangan pula pada hari Isnin ini, keadaan menjadi kelam-kabut, kesesakan panjang berlaku dan orang ramai keluar sehingga keadaan menjadi tidak tentu arah,” katanya.

Abdul Hamid berkata orang ramai perlu mengikuti saranan kerajaan dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi memastikan negara berjaya mengatasi penularan COVI1D-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dalam perutusan khas sempena Hari Pekerja hari ini, berkata sebahagian besar aktiviti ekonomi dan sosial dibenarkan beroperasi mulai 4 Mei tertakluk kepada syarat dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Antaranya, restoran dibenarkan beroperasi dengan syarat mematuhi SOP perniagaan, aktiviti sukan luar seperti bermain badminton atau tenis di luar tanpa penonton, jogging, kayuhan basikal, golf dan larian tidak melebihi 10 orang dibenarkan dengan syarat mengamalkan penjar4kan sosial.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : Sinar Harian

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Dalam Kegembiraan Kel0nggaran PKP” Sebenarnya K,es P0sitif Penul4ran Tempatan Meningkat Dua Hari Berturut-tu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*