“Didkwa Baka ‘Kuda Emas’ MiIik N@bi Muhammad” DijuaI Dgn Harga USD 4 Billi0n

KUALA LUMPUR – Para pengguna media sosial semalam gemp4r apabila beberapa pengendali laman Facebook menyebarkan gambar ‘kuda emas’ dari baka Akhal-Teke yang dikatakan sebagai tercantik di dunia.

Mereka antara lainnya mend4kwa kuda yang berasal dari Turki itu merupakan baka dari kuda perang milik Nabi Muhammad saw

“Kuda ni berasal dari Turki dikatakan sebagai kuda tercantik di dunia (dan) rek0d harga kuda paling mahal di dunia ialah RM8 billion iaitu baka kuda perang milik Rasulullah SAW” memetik kenyataan di statuus tersebut.

Paling menarik mereka turut meIampirkan kisah bagaimana kuda tersebut terpilih sebagai b1natang tunggangan Nabi Muhammad saw ketika perang.

Cara Nabi pilih kuda p3erang

“Suatu ketika, 40 ekor kuda dikuarantin dan diberikan makan tanpa diberi air untuk satu tempoh tertentu untuk tujuan pemilihan baka. Suatu hari 40 ekor kuda ini dibawa ke satu kawasan oasis, di sana Rasulullah melepaskan semua 40 ekor kuda yang dah4ga tersebut.

“Sebelum sempat 40 ekor kuda sampai dig1gi 0asis tersebut, lalu Rasulullah saw memanggil kesemua kuda-kuda tersebut dengan 1syarat tertentu.

“Dari 40 ekor kuda tersebut, hanya 4 ekor kuda sahaja yang berpaling dan berlari semula kepada Rasulullah SAW tanpa mempeduIikan a1r tersebut, walaupun ia tersangat dahaga.

“Maka 4 ekor kuda inilah yang dipilih oleh Rasulullah SAW sebagai kuda per4ng Baginda, kerana kuda ini set1a yang reIa berk0rban demi pemiliknya iaitu Rasulullah SAW,” katanya memet1k sebagai berkata.

Bagaimanapun SuaraTV tidak dapat memastikan kesah1han dan kebenaran kisah tersebut kerana tidak dinyatakan sumber dari mana kisah tersebut dipet1k.

Namun hasil carian yang dilakukan mendapati kuda dari baka Akhal-Teke memang terkenal antara yang paling cantik dan mahal.

Berikut adalah catatan ringkas mengenai kuda tersebut :

Akhal-Teke adalah sejenis baka kuda yang berasal dari Turkmenistan yang terkenal kerana pantas, Iasak, cerdik, serta un1k dengan buIu yang ‘berkilat’ sehingga dikenali dengan j0Iokan “Kuda Emas”. Kuda ini sesuai dengan keadaan iklim yang meIampau, malah dipercayai sebagai antara baka kuda tertua yang masih wujvd. Kuda dari baka ini dikatakan semakin pupvs apabila hanya terdapat sekitar 6,600 ekor di seluruh dun1a, terutama sekali di Turkmenistan, Rusia, Eropah dan Amerika Utara.

Kewujudan kuda ini mungkin telah muncuI sejak 3000 tahun yang lalu. Ia dikenali dengan beberapa nama, tetapi paling nama yang sering digunakan ialah kuda Nisean.

Puak asal Turkmenistan dikatakan menggunakan kuda Akhal-Teke untuk menyerbu dan pernah digunakan dalam pertempuran meIawan Empayar Rusia yang berakh1r dengan kekaIahan.

Menurut sebahagian pendapat, kuda Akhal-Teke telah disembuny1kan oleh pu4k setempat. Lokasi baka kuda ini memb1ak adalah di kawasan Turkmenistan iaitu di padang pasir Kara Kum. Padang pasir ini berbatu kawasan dataran gurun yang t4ndus serta dikelilingi oleh pergunungan.

Namun ada pendapat lain mend4kwa bahawa kuda-kuda ini adalah keturunan daripada kuda yang digunakan oleh kaum M0nggol semasa melakukan ser4ngan di kawasan pergunungan pada abad-13 dan abad ke-14.

Suku kaum Turkmenistan merupakan antara masyarakat pertama mempeI0pori penggunaan kuda untuk menyer4ng. Mereka memilih kuda terbaik sebelum dib1akkan.

Kaum ini turut membuat nota salasilah kuda mereka berdasarkan tradisi lisan. Kuda-kuda itu disebut “Argamaks” oleh Russia, dan amat diminati oleh para pengembara yang mengunjungi kaum ini.

Pada tahun 1881, Turkmenistan telah menjadi sebahagian daripada Empayar Rusia. Suku-suku kaum ini telah berperang dengan pihak Tsar dan akh1rnya memenangi peper4ngan tersebut.

Seorang jeneral Rusia, Kuropatkin, telah berjaya men4ngkap dan memb1akkan baka kuda yang digunakan oleh suku kaum ini dan dinamakan sebagai kuda “Akhal-Tekes,” sempena suku Turkmen Teke yang tinggal berdekatan Akhal 0asis. Kerajaan Russia kemudiannya mencet4k buku salasilah keturunan kuda pertama yang berjaya mereka b1akkan adalah pada tahun 1941.

Kuda baka Akhal-Teke, ini sering digunakan untuk disiplin berkuda Dressage, I0mpatan dan kuda Iasak

Insurans Tongkat, Serban Rasulullah RM 1.2Juta

Biarpun hampir 2,000 tahun kew4fatan Rasulullah SAW umat Islam masih lagi berpeluang untuk melihat artifak peninggalan Baginda yang diwarisi para sahabat.

Antara artifak yang dipamerkan adalah barangan yang berada di tubuh badan Rasulullah itu sendiri iaitu janggut, rambut dan d4rah bekam baginda seperti tidak dimakan zaman walaupun baginda sudah seribu tahun meninggalkan kita.

Artifak lain ialah kunci makam, cop mohor, tongkat, serban serta capal (selipar) Nabi Muhammad SAW, kunci makam Saidatina Khadijah, kain kiswah Kaabah, pedang rampasan perang dan banyak lagi.

Pengurus Projek pameran, Razali Bachik berkata istimewanya pameran pada tahun ini apabila pihaknya berjaya membawa serban dan tongkat milik Rasulullah SAW.

“Serban dan tongkat ini antara 28 artifak asli yang kami pamerkan. Nilai insurans yang kami bayar untuk dua artifak berkenaan ialah RM1.2 Juta untuk tempoh dua tahun,” katanya ketika ditemui BH Plus di sini, baru-baru ini.

Razali berkata, syarikat Dragon Heart Sdn Bhd diberikan mandat oleh pemilik asal artifak untuk mengadakan siri jelajah nusantara dan ini adalah tahun kedua dilaksanakan di Malaysia.

“Kami membelanjakan kira-kira RM414,000 untuk tujuan penjagaan serta keselamatan artifak sepanjang sebulan pameran di masjid itu. Pada masa sama, kami turut membayar sejumlah RM4.9 juta kepada syarikat insurans, bagi mengadakan siri jelajah untuk tempoh dua tahun,” katanya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : MV

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kita juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Didkwa Baka ‘Kuda Emas’ MiIik N@bi Muhammad” DijuaI Dgn Harga USD 4 Billi0n"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*