“Mufti Perlis Ter4ngkan Beza Antara Miskln Dan Malas” Buat Ramai Setuju

๐€๐๐“๐€๐‘๐€ ๐Œ๐ˆ๐’๐Š๐ˆ๐ ๐ƒ๐€๐ ๐Œ๐€๐‹๐€๐’

Hari ini, saya kembali mengiringi DYTM Raja Muda Perlis dalam kayuhan MAIPs Peduli. Disebabkan PKPB, maka jumlah kami tidak ramai dan in sha ALLAH telah mematuhi SOP yang ditetapkan. Tujuan kayuhan seperti biasa ialah untuk menyantuni asnaf, mengambil tahu perkembangan dan keperluan mereka.

Mohon maaf, kali ini saya ingin meluahkan rasa yang terpendam selama ini dalam coretan kali ini. Dukacita dan sedih, terdapat rumah asnaf yang miskin yang kami lawati begitu kotor halaman dan kawasan rumah mereka. Padahal, untuk mencuci atau membersihkan sampah sarap tersebut, tidak memerlukan belanja, cuma perlu sedikit kerajinan. Bayangkan, walaupun mereka tahu bahawa rombongan bersama DYTM Raja Muda akan ke rumah mereka untuk memberikan wang sumbangan, tapi tiada sedikit pun usaha untuk membersihkan kawasan rumah sendiri. Padahal tubuh masih sihat. Lebih daripada itu, tempoh PKP dan PKPB sekitar 2 bulan mereka sentiasa di rumah, gagal dimanfaatkan untuk kemaslahatan diri sendiri. Ini bukan kes terpencil. Sering kami saksikan.

๐—ง๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ฐ๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ถ

Satu perkara yang sering saya luah dalam ucapan dan kuliah saya sejak dahulu, bahawa salah satu punca utama kemiskinan, iaitu kemalasan. Orang utara sebut dalam bahasa pasar yang agar kasar baloโ€™. Lebih keras lagi disebut boloโ€™ liat. Ertinya, pemalas yang amat. Walaupun, kita sedar terdapat mereka yang miskin tapi rajin berusaha, cuma peluang belum muncul. Golongan miskin tapi rajin tidak termasuk dalam apa yang hendak saya bicara di sini. Harap jangan ada yang tersalah sangka. Mereka terkecuali dari perbincangan. Ini terutama anak-anak yang miskin disebabkan keadaan keluarga, mereka yang ditimpa bencana, kekurangan peluang dan seumpamanya. Golongan ini, -in sha ALLAH- jika mereka rajin berusaha, suatu hari nasib mereka akan berubah.

๐—ฃ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜€

Saya kembali ingin membicarakan golongan yang miskin disebabkan kemalasan ini. Sesiapa yang pernah berpengalaman berurusan dengan golongan ini, akan faham apa yang saya coretkan ini. Golongan ini seakan-akan selesa dengan kemiskinan yang membolehkan mereka mendapat bantuan orang lain tanpa perlu bekerja keras. Gambaran kehidupan yang miskin itu seakan mahu mereka jadikan identiti diri bagi membolehkan segala bantuan yang diminta diperolehi dengan mudah. Di Perlis, MAIPs telah membina ribuan rumah untuk golongan miskin. Bukan sedikit, berjuta-juta telah dibelanjakan. Ada yang berusaha ke arah yang lebih baik, namun ada yang mengecewakan. Ada yang menerima rumah yang cantik dan teratur, namun apabila kita datang semula beberapa bulan, rumah bertukar menjadi kotor. Lalang dan rumput di keliling rumah tidak dipotong. Sampah-sarap menghiasi dalam dan luar rumah. Kerjanya hanya bersandar menunggu bantuan. Tubuh masih sihat, tapi mempunyai pelbagai alasan. Demikianlah kemalasan mencengkam kehidupan mereka.

๐——๐˜‚๐—ฑ๐˜‚๐—ธ ๐—ฆ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ

Kediaman kita sekalipun lama dan tidak mewah, jika ada kerajinan boleh dibersih dan dikemaskan. Bahkan boleh bercucuk tanam sayur-sayuran asas yang sekurang-kurang dapat menjimat sebahagian belanja dapur. Hari ini, dalam pasu dan tin kosong pun boleh diusahakan tanaman. Tapi, kalau pemalas, kerjanya hanya tidur dan duduk saja menunggu bantuan orang menjelma.

๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜€ ๐——๐˜‚๐—ป๐—ถ๐—ฎ ๐—”๐—ธ๐—ต๐—ถ๐—ฟ๐—ฎ๐˜

Bukan sahaja malas berusaha untuk kehidupan dunia, bahkan malas untuk akhirat juga. Pada wajah mereka tidak terlihat tanda dan sinar insan yang bersujud pada Tuhannya. Jika dijemput mereka datang untuk bantuan di masjid, kita meminta bersolat dahulu, mereka datang selepas solat jamaah selesai lantas terus duduk. Jika kita beri bantuan dan meminta selepas menerima bantuan tunggu solat berjamaah bersama, mereka lari selepas wang diberikan. Kalau diminta datang bantuan di masjid pada Hari Jumaat, ada pula yang mewakilkan isteri, atau anak perempuan untuk ambil bantuan. Si bapa โ€˜kaburโ€™ dari Solat Jumaat. Walaupun, bukan semuanya begitu, tapi jumlah yang sebegitu juga bukan sedikit.

๐—Ÿ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐— ๐—”๐—œ๐—ฃ๐˜€ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—›๐—ฎ๐—ป๐˜๐˜‚ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜€

Saya percaya MAIPs akan mengambil langkah memerangi kemalasan sebelum cuba mengatasi kemiskinan. Insan kurang upaya, orang tua yang uzur, orang yang ditimpa bencana, anak-anak yang masih kecil dan seumpama yang hidup dalam lingkungan kemiskinan, mereka mempunyai keuzuran dan alasan. Golongan ini patut diutamakan. Adapun yang berbadan sihat yang meminta-minta atas alasan tiada kerja, golongan ini mesti disemak. Mereka ini sering menjadikan anak-anak kecil mereka alasan kukuh untuk mereka mendapat bantuan. Malangnya, sebahagian mereka mengambil kesempatan untuk bertambah malas dengan bantuan yang diberikan.
MAIPs sebenarnya telah menyediakan terlalu banyak program untuk memajukan asnaf dengan membekalkan mereka kemahiran dan modal. Ratusan juta dibelanjakan untuk pelbagai latihan dan pendidikan supaya kehidupan asnaf berubah dan mampu berdiri sendiri. Alhamdulillah, banyak juga yang berjaya. Ramai yang sudah tidak miskin lagi, khususnya yang muda. Namun, golongan pemalas juga masih banyak. Peluang pekerjaan dicari dan diberikan. Seminggu dua mereka bekerja, kemudian mereka lari. Saya masih ingat, kami bermesyuarat menghantar sejumlah golongan miskin mengikuti kursus menjadi pemandu lori kontena canggih. Elaun kursus MAIPs berikan, pihak syarikat juga bantu. Selepas itu, akan diserap terus bekerja yang pendapatannya sekitar 4 ribu ringgit sebulan. Malangnya, sebahagian besar lari balik rumah. Atas alasan tak biasa duduk luar lama-lama. Itulah syaitan kemalasan yang menguasai urat nadi sebahagian manusia.

๐—”๐—ธ๐˜‚๐—ฟ

Hal ini sebenarnya, bukan sahaja di Perlis, tapi di semua tempat dan negeri. Meriwayatkan hal ini memang merobek perasaan kita sendiri. Namun, suka atau tidak suka, kita kena akur bahwa bukan sedikit โ€˜melayu yang malasโ€™. Dalam masa yang sama, juga memang akur ramai juga Melayu yang rajin dan berjaya. Namun, kita tidak boleh nafikan masih ramai orang kita sangat pemalas. Inilah juga sebabnya, kita gagal dalam bersaing dengan pihak lain. Akhirnya, kita hanya menyalahkan pihak lain semata, lalu melupakan penyakit malas yang ada dalam masyarakat kita.
Kemalasanlah yang menyebabkan ramai orang kita kerja โ€˜lebih-kurangโ€™. Produknya tidak berkualiti. Sehingga masyarakat kita sendiri kadang-kala terpaksa mengutamakan produk pihak lain di sudut kualiti dan kesungguhan. Natijahnya, peniagaan orang kita tidak berdaya saing di sudut kualiti, ataupun di sudut kesungguhan kerja. Dengan saya akur, ada banyak juga produk orang Melayu-Muslim yang berkualiti dan sangat bagus.

๐—๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ž๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ป

Berjihad menentang kemiskinan tidak akan berjaya jika kita tidak berjihad menentang kemalasan. Saya melihat, -dengan izin ALLAH- harta dunia ini dapat diperolehi dengan pemikiran yang bijak walaupun usahanya tidak begitu hebat. Jika akalnya hebat dan usahanya juga hebat, dengan izin ALLAH pasti banyak rezekinya. Kedua, harta dunia diperolehi dengan kesungguhan usaha walaupun kebijaksanaan tidak begitu tinggi. Dengan kerajinan akan membina pengalaman. Dengan pengalaman, orang kurang bijak akan membuat keputusan yang bijak. Akhirnya, dengan kerajinan dan pengalaman, rezeki yang banyak -dengan izin ALLAH- hadir ke dalam kehidupan.

Sebenarnya, memerangi kemalasan itu adalah tanggungjawab kita dalam beragama. Sabda Nabi s.a.w:
ู„ูŽุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุฃู’ุฎูุฐูŽ ุฃูŽุญูŽุฏููƒูู…ู’ ุญูŽุจู’ู„ูŽู‡ูุŒ ููŽูŠูŽุฃู’ุชููŠูŽ ุจูุญูุฒู’ู…ูŽุฉู ุงู„ุญูŽุทูŽุจู ุนูŽู„ูŽู‰ ุธูŽู‡ู’ุฑูู‡ูุŒ ููŽูŠูŽุจููŠุนูŽู‡ูŽุงุŒ ููŽูŠูŽูƒููู‘ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุจูู‡ูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽู‡ู ุฎูŽูŠู’ุฑูŒ ู„ูŽู‡ู ู…ูู†ู’ ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุณู’ุฃูŽู„ูŽ ุงู„ู†ู‘ูŽุงุณูŽ ุฃูŽุนู’ุทูŽูˆู’ู‡ู ุฃูŽูˆู’ ู…ูŽู†ูŽุนููˆู‡ู
โ€œJika seseorang kamu mengambil talinya, kemudian membawa satu ikatan kayu api di atas belakangnya lalu menjualnya, -dengan sebab itu ALLAH memelihara maruahnya- maka itu lebih baik daripada dia meminta-minta kepada manusia, samada mereka memberikannya atau tidakโ€ (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Kata Anas bin Malik r.a
ููŽูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽุณู’ู…ูŽุนูู‡ู ูŠููƒู’ุซูุฑู ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽู‚ููˆู„ูŽ: ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูู…ู‘ูŽ ุฅูู†ู‘ููŠ ุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ูŽ ุงู„ู‡ูŽู…ู‘ู ูˆูŽุงู„ุญูŽุฒูŽู†ูุŒ ูˆูŽุงู„ุนูŽุฌู’ุฒู ูˆูŽุงู„ูƒูŽุณูŽู„ูุŒ ูˆูŽุงู„ุจูุฎู’ู„ู ูˆูŽุงู„ุฌูุจู’ู†ูุŒ ูˆูŽุถูŽู„ูŽุนู ุงู„ุฏู‘ูŽูŠู’ู†ูุŒ ูˆูŽุบูŽู„ูŽุจูŽุฉู ุงู„ุฑู‘ูุฌูŽุงู„ู
โ€œAku mendengar Nabi s.a.w sering berdoa: โ€œYa ALLAH sesungguhnya daku berlindung denganMU daripada kerisauan dan dukacita, daripada lemah dan malas, daripada kebakhilan dan kebaculan, daripada bebanan hutang dan daripada ditewaskan oleh orangโ€ (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Maafkan coretan ini. Namun, ia sesuatu yang terpaksa diluahkan demi kepentingan kita semua. Masyarakat muslim kita ramai yang berharta dan suka membantu. Alhamdulillah. Namun, jika kita tidak teliti dalam strategi kita membantu, saya bimbang kita bukan berjaya menghapuskan kemiskinan tapi meramaikan lagi golongan pemalas. Untuk memberikan bantuan dengan gambar yang gah mungkin mudah. Namun, untuk mencabut akar masalah, mungkin tidak semudah sekadar menghulurkan bantuan wang ringgit. Kita perlu gembeling tenaga mengubah mentaliti dan sikap โ€˜malasโ€™. Inilah -in sha ALLAH- usaha yang mesti kami di MAIPs laksanakan.

Semoga ALLAH mengampuni saya..

Dr MAZA,

12.30 malam

Reaksi netizan:

โ€œKlu kita biasa follow NGO2 mmg biasa kita jmp benda ni..sbb tu kita kene tgok btul2 situasi sesuatu keadaanโ€ฆ
contoh mcm ebit lew aritu la..yg kes kat Kuantan tu..tujuan dia baikโ€ฆtp yg dia tolg tu da rmi sbnrnya ngo yg tolgโ€ฆtp org camni mmg sentiasa menagih bantuan n mengambil kesempatanโ€ฆ
Mmg ada yg sempurna hidup tp xnk kerja cr rezeki sendiriโ€ฆklu ibu tunggal n yg berpenyakit mmg la kita tolgโ€ฆโ€

โ€œDari segi kajian psikilogi dan neuroscience, mereka yg hidup dalam kemiskinan mengalami perubahan pada โ€˜wiringโ€™ dalam otak yang menyebabkan executive function mereka (proses-proses kognitif yang merangkumi planning, decision making dan self regulation) bermasalah. Disebabkan itu, mereka memang perlu dipantau dan diberikan kaunseling serta galakan berkala untuk jangka masa yang lama untuk membantu mereka betul-betul keluar dari sifat malas dan kancah kemiskinan. Itulah sebabnya kemiskinan perlu dibanteras dari peringkat awal. Lagi lambat mereka di tolong, lagi kuat wiring bermasalah tersebut yang sukar dibetulkan. Tidak dilupakan juga didikan dan penerapan nilai-nilai serta ritual-ritual agama yang boleh meningkatkan disiplin.
Menghulurkan bantuan kewangan tanpa follow up berterusan akan menyebabkan masalah ini berterusan. Pun begitu, saya faham, adalah tidak mudah untuk melaksanakan program pemantauan dan kaunseling berterusan akibat kekurangan dana, manpower dan lain-lain. Apa yang dilakukan oleh pusat-pusat zakat sebenarnya sudah banyak membantu, tetapi malangnya masalah ini tetap berterusan.
Saya tidak berniat untuk mengiyakan kemalasan mereka ini, tetapi ingin memberi sisi pandang yang lebih holistic tentang kenapa masalah ini sangat berleluasa dan sukar dibendung.
Mungkin penjelasan ini boleh memberi sedikit input dalam penambahbaikan usaha-usaha akan datang untuk membantu golongan miskinโ€

โ€œSgt2 benar datoโ€™.. ia memberi perasaan negatif kpd kita 2 yg nak memberi bantuan.. kita pukul 6 pg dah memulakan hari.. mereka pukul 10 belum bangun.. huhuh.. semoga Allah memberi hidayah kpd kita semuaโ€

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MK

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Media Kita

Sumber : trendingsangat

PERHATIAN: Pihak Media Kita tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Media Kitaย juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Mufti Perlis Ter4ngkan Beza Antara Miskln Dan Malas” Buat Ramai Setuju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*